FOR KOMMUNEN

Vi sætter mål og følger op

På Lyshøj Opholdssted gør vi de unge klar til et selvstændigt liv med job og uddannelse. Vi sætter hele tiden nye mål for den unges udvikling og følger op med handling. Mindst 80 procent tager folkeskolens afgangseksamen.

Vi har 12 ungepladser (11-17 år) og 7 udslusningspladser (18-22 år).
Vi har grundig visitation og konkurrencedygtige priser.
Vi er særligt gode til unge med ADHD.

UDVIKLING: Lyshøj har inviteret Innercise til at give vores unge et kursus i åndedræts- og termotræning. Det handler om at skabe fokus og lære at styre sine tanker og impulser.

FACILITETER: På Lyshøj har vi fantastiske faciliteter med bl.a. træningslokale, værksted, boldbane, gamerrum, ATV-bane, egen skov og virkelig flot natur lige uden for døren.

CASEHISTORIE: Anders Kluge har som ung boet på Lyshøj i 8 år. I dag er han uddannet elektriker og har lige købt hus sammen med sin kone. Han holder stadig kontakten til Lyshøj.

SUND KOST: På Lyshøj spiser vi sundt, og for nogle af vores unge gør det en kæmpe forskel. Unge med ADHD kan bedre koncentrere sig, når de får den rigtige kost. 

Vores tilbud og priser

Lyshøj Opholdssted er et Børne- og ungehjem med to afdelinger:

  • En ungeafdeling (11-17 år) efter Barnets lov §43 med 12 pladser
  • En udslusningsafdeling (18-22 år) efter Barnets lov §43 og Serviceloven §107 med 4 pladser


I ungeafdelingen modtager vi normaltbegavede børn og unge (11-17 år) med efterfølgende mulighed for tilbud om ungestøtte i vores udslusningsafdeling til og med det 22. år jf. §113 i Barnets Lov.

Desuden har vi et botilbud i udslusningsafdelingen efter Servicelovens § 107 for voksne borgere (18-22 år), som ikke har mulighed for et tilbud om ungestøtte.

Tilbud om ungestøtte og botilbud vil oftest ligge i umiddelbar forlængelse af et ophold på Lyshøj, men det er ikke en forudsætning.

Konkurrencedygtige priser

På Lyshøj har vi faste priser, som er absolut konkurrencedygtige. Vi bor på landet med en billig husleje og har en yderst stabil personalegruppe med få sygedage – derfor kan vi levere meget høj kvalitet til lave priser.

Vores priser for anbringelse efter §43 og §107:

  • Døgntakst: 2.006 kr.
  • Månedstakst: 61.045 kr.

 

(Opdateret april 2025)

Målgruppe

Lyshøj er et tilbud til børn og unge (11-17 år) og unge voksne (18-22 år), for hvem sundhed og udvikling er alvorligt truet, hvis socialpædagogisk støtte eller behandling ikke iværksættes.

Der er typisk tale om børn/unge med psykosociale vanskeligheder og omsorgssvigtede børn/unge med forskellige udfordringer, herunder:

  • Personlighedsforstyrrelser
  • Udviklingsforstyrrelser
  • Afvigende adfærd, har svært ved at etablere relationer
  • Lettere neuropsykiatriske lidelser, fx ADHD eller OCD-lignende adfærd
  • Angst og indadvendt adfærd
  • Socialt lave kompetencer
  • Følelsesmæssige belastninger
  • Lavt selvværd og ringe indsigt i egen situation og formåen

 

For de unge voksne (18-22 år) er der typisk tale om unge, som hidtil har boet på Lyshøj, men som fortsat har brug for en tid med støtte og vejledning. De har endnu ikke helt fået opbygget det stabile fundament, som er nødvendig for at opretholde en selvstændig voksentilværelse.

Lyshøj modtager ikke børn og unge med kraftig fysisk udadreagerende adfærd, misbrugsproblemer eller unge, hvor hovedproblematikken er kriminalitet og vold.

Grundig visitationsproces

På Lyshøj Opholdssted gennemgår vi en grundig visitationsproces i fire step, inden vi tager imod nye børn og unge. Vi siger kun ja tak, når vi er overbeviste om, at barnet/den unges ophold hos os bliver en succes.

Step 1: Den første henvendelse
Når vi modtager en henvendelse fra en kommune, læser vores leder Torben Olsen alle papirer grundigt igennem, og vi drøfter henvendelsen kort i personalegruppen. Hvis vi tror på, at der er et match, inviterer vi til et møde.

Step 2: Besøg fra kommunen
Næste skridt er et besøg fra den anbringende kommune, enten af to sagsbehandlere eller sagsbehandler og en matchkonsulent/familiebehandler. Her deltager leder Torben Olsen sammen med en eller to pædagoger, som vi forventer vil være et godt match som kontaktperson for den unge.

Step 3: Forældrene besøger Lyshøj
Er alle parter enige om at gå videre med visitationen, inviterer vi forældrene til et besøg på Lyshøj. Under besøget fortæller forældrene om deres barn og vurderer, om de kan se deres barn bo hos os – og vi spørger ind til den unges skolegang, fritidsinteresser, styrker, udfordringer m.m. Det er samtidig første skridt i forhold til at skabe et godt forældresamarbejde.

Step 4: Den unge besøger Lyshøj
Er vi stadig overbeviste om, at vi kan se et godt match, inviterer vi den unge og forældrene på besøg. Her spørger vi ind til den unges liv, fornemmer personlighed og skaber en relation. Den unge skal kunne se sig selv i det, og vi skal kunne fornemme, at vi kan ‘rykke’ den unge og skabe en positiv udvikling. Hvis den unge ikke siger ja tak under besøget, skal han/hun heller ikke bo her. Det sker heldigvis yderst sjældent, hvilket vi ser som et tegn på, at vores visitationsproces fungerer godt.

Det rigtige skoletilbud

Når et barn eller en ung flytter ind hos os, finder vi en god skole i samarbejde med PPR. Vi kender skolerne i området og er gode til hurtigt at spore os ind på det rigtige skoletilbud for den unge. Det kan fx være den store folkeskole, den lidt mindre folkeskole, en privatskole, specialskole, STU, HF eller måske et FGU-forløb.

Vi er vant til at modtage børn og unge, som har haft et omtumlet skoleliv og er bagud i skolen. Hos os får de en struktureret hverdag, der giver dem overskud til at passe skolen og indhente det forsømte. Vi arbejder målrettet med at skabe de rette læringsforudsætninger og sætter løbende nye faglige, sociale og personlige delmål i samarbejde med den unge. Samtidig arbejder vi tæt sammen med både skolen og andre aktører om at skabe de bedst mulige rammer for den unges skolegang.

Resultaterne er gode. Fire ud af fem unge på Lyshøj går op til folkeskolens afgangseksamen, og mange af dem tager senere både ungdoms- og videregående uddannelser.

 

I vores seneste tilsynsrapport står der blandt andet:

“Socialtilsynet vurderer, at Lyshøj i meget høj grad understøtter de unges læring i relation til deres skolegang eller uddannelse” … og … ” i meget høj grad samarbejder aktivt med eksterne aktører med henblik på, at målene for de unges skolegang/uddannelse opnås.”

Stabile og veluddannede medarbejdere

På Lyshøj Opholdssted har vi en yderst stabil personalegruppe med 12 faste medarbejdere, som i gennemsnit har været her i mere end 10 år. Vi ved, at trygge rammer og nære relationer er vigtige, især for unge med angst og sociale udfordringer. Derfor har vi ikke praktikanter, og vi bruger ikke vikarer. Hos os deles det faste personale om nattevagterne, og ved sygdom dækker vi ind for hinanden.

Det sker faktisk sjældent, at vores medarbejdere er syge. I kalenderåret 2023 havde vi fx kun 7 sygedage fordelt på 12 ansatte, og vi har også haft år uden sygemeldinger. Det tager vi som et udtryk for, at Lyshøj er et godt sted at være – også for de voksne.

Løbende efteruddannelse

Alle vores medarbejdere har en relevant uddannelse, og vi deltager alle sammen i løbende efteruddannelse. Hvert år arrangerer vi interne kurser inden for anerkendende pædagogik og den motiverende samtale, og hele personalegruppen har for nylig deltaget i et Inncercise-kursus med fokus på krop og vejrtrækning. Hver 14. dag har vi desuden besøg af en ekstern supervisor.

Målsætninger for hver enkelt

På Lyshøj arbejder vi målrettet og struktureret med at skabe udvikling for den enkelte. Vi har et tæt samarbejde med den unges sagsbehandler og omsætter løbende den kommunale ungeplan i kortsigtede, individuelle udviklingsplaner.

Her arbejder vi både med faglige, personlige og sociale delmål. Det kan fx være ‘at komme i skole hver dag’ eller ‘børste tænder hver morgen’. Men det kan også være at ‘blive mere social’ eller ‘deltage aktivt i timerne’, som er sværere at måle. Vi forsøger hele tiden at omsætte målene til konkret handling, så den unge kan arbejde bevidst med sin egen udvikling. Den unge kan fx træne sine sociale kompetencer ved at invitere en ven med i træningslokalet eller gå op i gamerrummet i stedet for at sidde på eget værelset og gemme sig bag skærmen.

Den unges udviklingsplanen indeholder typisk 3-4 fokuspunkter, som den unge sammen med sin kontaktpædagog følger op på – og som pædagogen samtidig evaluerer til interne pædagogiske møder og supervision.

Samarbejde med kommunen

På Lyshøj afholder vi pædagogiske møder hvert 14. dag, hvor vi efter et planlagt årshjul gennemgår de unges udvikling på skift. Her tager vi udgangspunkt i de unges udviklingsplaner, som løbende evalueres og justeres af de unge i samarbejde med deres kontaktpædagoger.

Hvert halve år sender vi en statusrapport til kommunens sagsbehandler og følger op med et statusmøde på Lyshøj, hvor sagsbehandler, forældre og den unge deltager. På den baggrund kan sagsbehandleren sammen med den unge og forældrene vurdere, om målene i kommunens ungeplan indfries, og om tilbuddet fortsat matcher den unges behov.

Den unges udviklingsplan dokumenteres i øvrigt i Danjournal.

Pædagogikken:

Alle kan skabe sig et godt liv

På Lyshøj arbejder vi ud fra en anerkendende tilgang og en tro på, at også dem med de hårdeste livsvilkår kan skabe sig et godt liv. Vi er på en gang realistiske og ambitiøse på de unges vegne.

Vi er realistiske i forhold til det forventningspres, som de unge konstant møder fra samfundets side. De skal være gode i skolen, tage en flot uddannelse og have styr på tilværelsen. Når vi møder de unge første gang, har de typisk haft en hård opvækst og er bagud på point – både i skolen og på andre parametre. Vi ser dem, som de er lige nu – og vi siger det, som det er: “Ro på nu. Først skal du lære at stå op om morgenen. Og så tager vi den derfra.”

Vi er også ambitiøse på de unges vegne. Vi ser muligheder, ikke begrænsninger – og vi finder altid den der ene ting, som den unge virkelig er god til og brænder for. Og så bygger vi på. Vi sætter små delmål. Vi hjælper den unge med at få styr på kroppen og tankerne. Vi indøver gode rutiner og lærer dem at strukturere hverdagen, så de en dag kan stå på egne ben.

Pædagogikken:

Relationsarbejde skaber flyvefærdige unge

Helt centralt står relationsarbejdet og det fælles tredje, for det er igennem den gode relation, vi kan skabe udvikling. Når vi har tilbragt mange gode timer sammen i træningscenteret, i køkkenet, på skituren eller i værkstedet bøjet over den unges knallert. Når vi har konkurreret i minigolf eller grinet sammen over et brætspil eller et mislykket snobrød. Så åbner samtalerne sig op, og vi er ikke længere bare de trælse voksne, der beder den unge om at rydde op på værelset. Vi har skabt en relation, hvor vi kan være med til at udvikle, opdrage og danne den unge – ikke som forældre, men i stedet for.

På Lyshøj tager vi altid imod nye børn og unge med empati og inkluderer dem i et trygt fællesskab, hvor de kan vokse. Det har de brug for. Vores unge kan sjældent flytte tilbage til deres forældre, så de skal faktisk være mere flyvefærdige end andre unge, når de forlader os. De skal være klar til et voksenliv på egne ben. Det er målet.

Læs mere om vores relationsarbejde:
Portræt af en medarbejder, Simone Bergqvist